top of page
Wandeling: Cascade Léopold II

Relais des Fagnes - Avenue Jongen - Sart garage - Abri Legras -  Cascade Léopold II - Sentier Ghislain Lespire - Pont du Centenaire - Villa Sérénité - Relais des Fagnes

  • 8,5 km lange, heel afwisselende wandeling boven en langs de Hoëgne, gedeeltelijk over veld- en boswegen en gedeeltelijk over knuppelpaadjes en bruggetjes

  • kan glibberig en slijkerig zijn

  • niet geschikt voor kinderwagens of mindervaliden

  • geen restauratiemogelijkheden onderweg

Je vertrekt op “Route de Hockai” naar links, richting grote baan. Deze steek je over en je gaat de straat aan de overkant in. Je wandelt nu door de Avenue Joseph Jongen.

Deze Joseph Jongen heeft hier wat verderop aan de rechterkant van de weg zijn eigen monumentje. Hij was een componist, geboren in Luik in 1873 en werd reeds op 7-jarige leeftijd toegelaten tot het Luikse conservatorium. Hij componeerde zijn eerste werk toen hij 13 was en produceerde sindsdien 241 werken (waarvan hij er echter verschillende zelf vernietigde) voor cello, piano en harp, maar vooral voor orgel. Hij werd uiteindelijk directeur van het Koninklijk Conservatorium in Brussel en overleed 14 jaar na zijn pensioen in Sart-Lez-Spa (in 1953). Zijn Symphonie Concertante uit 1926 hoort bij de beroemdste composities voor orgel en orkest, sinds het in 2008 (!) gecreërd werd op het grootste pijporgel ter wereld: het Wanamaker-orgel te Philadelphia. In 2018 nog bracht één van zijn liederen een Belgische kandidate voor de Elisabethwedstrijd tot in de finale.

 

Steek alle kruispunten recht over en negeer alle zijstraten. Je komt uit bij een weide, waar de weg een bocht naar rechts maakt. Blijf gewoon volgen tot bij het kruispunt.

 

Hier ga je rechtsaf en je komt terug bij de grote baan uit. Steek recht over en ga de Avenue Pascal Grosjean in, naast de garage. Dit baantje gaat over in een bosweg, die je volgt tot in de linkse bocht. Hier vertrekt een bospaadje naar rechts, bij een rustbank. Dit paadje neeem je en je daalt af tot op een gravelweg.

 

Even naar rechts en aan de overkant vertrekt opnieuw een bospad naar links, nog verder naar beneden, richting “Hoëgne” (zie wegwijzer).

Bijna beneden, is het even een hindernissenparcours over rotsblokken en boomwortels en zo kom je uit op een pick-nickplaats, de “abri Legras”. L.Legras was een grote promotor van de touristische (wandel)mogelijkheden van Hoëgne en omgeving. In 1899 werd hier een gedenkplaat onthuld door koningin Marie-Henriëtte.

 

Steek de picnickplaats over, richting rivier en zoek de trap naar beneden. Hier vind je de brug, die je een mooi zicht biedt op de waterval “Cascade Léopold II”. De veenrivier Hoëgne ontspringt in de buurt van Mont Rigi op een hoogte van 660 m en heet daar nog Polleur. Een vijftal km verderop vloeit ze samen met de Herbofaye, die ontspringt bij Baraque Michel. Vanaf hier krijgt ze de naam Hoëgne en stroomt ze nog 25 km verder, tot haar monding in de Vesder.

 

Steek de brug over en aan de overkant klim je via het smalle paadje naar boven. Boven aangekomen, kies je niet het asfaltbaantje, maar wel het bospad recht tegenover de trap. Dit blijf je een hele tijd volgen.

 

Uiteindelijk merk je rechts een bospad op, dat schuin naar beneden loopt. Er hangt een houten wegwijzer “Sentier Ghislain Lespire”. Ghislain Lespire (1933-2012) was de stichter van de groep vrijwilligers, die de wandelpaden en de bruggetjes langs en over de Hoëgne onderhouden. Hierlangs daal je weer af tot bij de Hoëgne.

 

Vanaf hier is het glibberen en klauteren en klimmen, steeds stroomopwaarts naast de Hoëgne, tot je aan het einde van het wandelpad komt. Ga onder het poortje door en zo kom je uit aan de “Pont du Centenaire”.

Steek de brug over en nu is het weer tijd voor een nijdige klim: via het asfaltbaantje omhoog en wat verderop het blauwe bruggetje over. Hieronder ligt een oude spoorlijn die omgevormd werd tot fietspad, als onderdeel van de RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes). Blijf dit asfaltbaantje verder volgen tot bij het vakantiehuis "Villa Sérénité". Hier kan je rechtdoor de veldweg in of gewoon verder het baantje volgen. Beide komen uit in onze straat. Nu naar rechts en zo terug tot bij “Relais des Fagnes”.

bottom of page