top of page
Autotocht: Route Fagnes et Lacs

 

  • 150 km

  • dagtocht , als je regelmatig uitstapt

  • voldoende restauratiemogelijkheid onderweg

  • prachtige panorama’s, twee stuwmeren, fraaie weidelandschappen en bossen

De tocht start in Malmédy. Als je vanuit Francorchamps komt, vind je het eerste bordje in de buurt van de Colruyt, net voorbij het rond punt. Als je het eerste bordje mist, rijd je in elk geval richting Eupen, dan mis je het volgende zeker niet.

 

Je rijdt Malmédy uit via Bevercé en Mont. Je rijdt even over grondgebied Xhoffraix, maar rijdt niet tot in het centrum. In de plaats daarvan volg je gewoon de grote baan, dwars over de hoge venen, langs de herberg “Mont Rigi” (daterend van eind 19de eeuw).

 

Wat verderop ligt “Baraque Michel”, de 2de hoogste plaats in België (Tot na W.O.I zelfs de hoogste - pas na de annexatie van de Oostkantons kwam de Botrange erbij als hoogste bergtop.) Na 22 km passeer je “Belle-Croix” op de linkerkant. In 1875 werd op dit kruispunt een herberg gebouwd, “Le relais de la malle poste”. Tijdens de bouw schreef een onbekende een gebed op de deur en liet er een mooi kruisbeeld achter. Sindsdien heet het kruispunt “Belle-Croix”. Het gebouw werd vernield tijdens W.O. II, maar in 1961 richtte men er een nieuw “belle croix” op.

 

Verderop passeert de route het Hertogenwoud, het grootste woudgebied van België, om uiteindelijk in Eupen te belanden. Vandaar gaat het naar Mützenich, een schilderachtig dorpje in de Duitse Eifel. Het zou zijn naam gekregen hebben van Karel de Grote. Kenmerkend zijn de huizenhoge beukenhagen (ook elders in de streek talrijk aanwezig) ter bescherming tegen de gure Noordenwind en de mooie vakwerkhuizen.

 

We passeren op een kleine afstand van het middeleeuwse stadje Monschau (met een eerste schriftelijke vermelding uit 1198 en een burcht uit de 13de eeuw) en rijden richting Kalterherberg (gelegen op een hoogte van 550 tot 600 m).

Even verderop rijden we langs het militaire domein Elsenborn, waar reeds onder het Pruisisch bewind oefenkampen georganiseerd werden.

 

De route brengt ons vervolgens langs het stuwmeer van Robertville, waarvan de dam op de Warche ingehuldigd werd in 1928.

Via Champagne gaat het dan naar Weywertz, dat als één van de weinige veendorpen ongeschonden uit de tweede wereldoorlog kwam.

 

Vervolgens rijden we over Nidrum naar Bütgenbach, waar we langs en over het stuwmeer rijden.

 

We passeren Wirtzfeld (met 11 bruggen over beekjes die in de Warche uitmonden!) en dan Büllingen. Dit dorp bestaat al sinds 888 en was een pleisterplaats langs de oude Romeinse heirbaan Keulen-Reims.

 

Het volgende dorp op de route is Amel. Als je kan, neem dan even de tijd voor een bezoekje aan het heemkundig en wortelmuseum...(!)

De route voert ons nu naar Faymonville. Let onderweg op de mooie beuken, die de weg omzomen. De inwoners van dit dorp worden “Turken” genoemd, wat oa. blijkt uit de naam van de plaatselijke voetbalclub: “RFC Turcania”.

 

Het volgende dorp dat we passeren is Waimes. Let op het opvallende roze beeld op de gevel van de kerk. Dit is St. Saturnin (of St. Sernin).

 

Hij was de eerste bisschop van Toulouse (uit de 1ste eeuw), die om zijn kerk te bereiken telkens langs een Romeinse tempel met orakel moest passeren. Ten gevolge van zijn frequente aanwezigheid bleven orakeluitspraken uit en daarvoor werd Saturninus gestraft. Hij werd met de voeten vastgemaakt aan een stier en door de straten van Toulouse gesleurd. (Een van zijn leerlingen onderging hetzelfde lot, maar dan in Pamplona, vandaar het ontstaan van de jaarlijkse stierenloop.)

​

We volgen de bordjes verder en na komen na ettelijke km in Montenau uit. Misschien kan je hier even halthouden om in de zeer bekende hamrokerij wat gerookte Ardeense hesp in te slaan. Je kan de fabriek zelf niet bezoeken, maar er is wel een kleine bezoekershal, waar in enkele vitrines het rookproces wordt uitgelegd.

 

We rijden verder over het gehucht Born langs het industrieterrein “Kaiserbaracke”. De naam dateert uit de tijd van de erfenisoorlogen, toen de troepen van keizerin Maria Theresia hier hun kamp opsloegen.

​

We passeren verderop de steengroeven van Recht en rijden verder richting Bellevaux. Bij de richtingaanwijzer “Ligneuville” wijken we even af van de route om op de begraafplaats op zoek te gaan naar het graf van Monsieur Hawarden. Deze heer was in werkelijkheid een dame (mejuffer Meriora Gillibrand, + 1863) met een moord op haar geweten, vandaar de verkleedpartij (Cfr. novelle “Mr Hawarden” van Felix de Pillecyn en film van Harry Kümel.)

​

Hierna keren we terug naar het parcours, opnieuw richting Bellevaux en we rijden daarna via de steile afdaling van Falize Malmédy terug binnen.

bottom of page