Wandeling: Panorama

Relais des Fagnes-Av. Joseph Jongen-panorama-Ravel-villa Sérénité-Relais des Fagnes

  • 8,5 km lange, verrassende "bergexpeditie", met een prachtig vergezicht als beloning

  • over het algemeen over vrij comfortabele wandelwegen

  • niet geschikt voor kinderwagens of mindervaliden

  • geen restauratie onderweg

​Je vertrekt op “Route de Hockai” naar links, richting grote baan. Deze steek je over en je gaat de straat aan de overkant in. Je wandelt nu door de Avenue Joseph Jongen.

 

Deze Joseph Jongen heeft hier wat verderop aan de rechterkant van de weg (ter hoogte van nr. 83A) zijn eigen monumentje. Hij was een componist, geboren in Luik in 1873 en werd reeds op 7-jarige leeftijd toegelaten tot het Luikse conservatorium. Hij componeerde zijn eerste werk toen hij 13 was en produceerde sindsdien 241 werken (waarvan hij er echter verschillende zelf vernietigde) voor cello, piano en harp, maar vooral voor orgel. Hij werd uiteindelijk directeur van het Koninklijk Conservatorium in Brussel en overleed 14 jaar na zijn pensioen in Sart-Lez-Spa (in 1953). Zijn Symphonie Concertante uit 1926 hoort bij de beroemdste composities voor orgel en orkest, sinds het in 2008 (!) gecreërd werd op het grootste pijporgel ter wereld: het Wanamaker-orgel te Philadelphia. In 2018 nog bracht één van zijn liederen een Belgische kandidate voor de Elisabethwedstrijd tot in de finale. 

Bij het eerste kruispunt ga je naar rechts en zo kom je uit op de grote baan. Steek voorzichtig over en ga over de verharde berm een klein eindje naar rechts, tot bij de veldweg met de barreel, waar je ingaat. Volg deze veldweg tot bij een splitsing. Hier kies je het rechterpad om naar boven te klimmen, op weg naar één van de hoogste punten in de omgeving. Wandel door tot waar het pad doodloopt bij een jachttoren. Hier moet je rechtsomkeer maken om dezelfde weg terug te stappen en zo word je beloond met enkele prachtige panorama's.
 
Terug bij de splitsing van daarnet aangekomen, ga je rechtsaf en zo kom je even verderop op een kruispunt uit.  Ga rechtsaf. Je bevindt je nu op de Ravel, een netwerk van oude spoorlijnen die werden omgevormd tot fiets- en wandelwegen.


Wandel door tot je bij een bruggetje komt. Vóór de brug, aan de linkerkant, leidt een bospaadje omhoog. Hier klauter je op en dan steek je het bruggetje over. Nu moet je dit baantje helemaal volgen tot bij het vakantiehuis “La Sérénité”. Naast dit huis vertrekt een veldweg rechtdoor, die je ingaat om zo terug in onze straat uit te komen. Als deze veldweg niet begaanbaar is, kan je gewoon het baantje blijven volgen. Het komt wat verderop ook op "Route de Hockai" uit. Rechtsaf nu en gewoon doorwandelen tot je terug bij “Relais des Fagnes” uitkomt.