Wandeling: Panorama

Relais des Fagnes-Av. Joseph Jongen-panorama-Ravel-villa Sérénité-Relais des Fagnes

  • 8,5 km lange, verrassende "bergexpeditie", met een prachtig vergezicht als beloning

  • over het algemeen over vrij comfortabele wandelwegen

  • niet geschikt voor kinderwagens of mindervaliden

  • geen restauratie onderweg

​Je vertrekt op “Route de Hockai” naar links, richting grote baan. Deze steek je over en je gaat de straat aan de overkant in. Je wandelt nu door de Avenue Joseph Jongen.

 

Deze Joseph Jongen heeft hier wat verderop aan de rechterkant van de weg (ter hoogte van nr. 83A) zijn eigen monumentje. Hij was een componist, geboren in Luik in 1873 en werd reeds op 7-jarige leeftijd toegelaten tot het Luikse conservatorium. Hij componeerde zijn eerste werk toen hij 13 was en produceerde sindsdien 241 werken (waarvan hij er echter verschillende zelf vernietigde) voor cello, piano en harp, maar vooral voor orgel. Hij werd uiteindelijk directeur van het Koninklijk Conservatorium in Brussel en overleed 14 jaar na zijn pensioen in Sart-Lez-Spa (in 1953). Zijn Symphonie Concertante uit 1926 hoort bij de beroemdste composities voor orgel en orkest, sinds het in 2008 (!) gecreërd werd op het grootste pijporgel ter wereld: het Wanamaker-orgel te Philadelphia. In 2018 nog bracht één van zijn liederen een Belgische kandidate voor de Elisabethwedstrijd tot in de finale. 

Bij het eerste kruispunt ga je naar rechts en zo kom je uit op de grote baan. Steek voorzichtig over en ga over de verharde berm een klein eindje naar rechts, tot bij de veldweg met de barreel, waar je ingaat. Volg deze veldweg tot bij een splitsing. Hier kies je het rechterpad om naar boven te klimmen, op weg naar één van de hoogste punten in de omgeving. Laat je niet afschrikken door het hekwerk. Dat is bedoeld om de aanplanting te beschermen tegen wildvraat, niet om wandelaars tegen te houden..

 

Wandel door tot waar het pad doodloopt bij een jachttoren, waar het pad onbegaanbaar wordt. Hier maak je rechtsomkeer en kan je genieten van mooie panorama's. Vlak voor de afsluiting vertrekt er een brandgang naar rechts, die je ingaat. Beneden aangekomen ga je naar links en je wandelt helemaal door tot  waar je een riviertje moet oversteken om op een verhard pad uit te komen.

 

Ga rechtsaf en zo kom je even verderop op een kruispunt uit.  Ga rechtsaf. Je bevindt je nu op de Ravel, een netwerk van oude spoorlijnen die werden omgevormd tot fiets- en wandelwegen.


Wandel helemaal door over de Ravel tot je aan de rechterkant een lagergelegen vijvertje opmerkt. Hier vertrekt een - onopvallend -  bospaadje dat je omhoog voert, zodat je boven de Ravel wandelt. Volg dit paadje helemaal tot het einde, waar het uitikomt bij een bruggetje..

 

Ga rechtsaf en nu moet je dit baantje helemaal volgen tot bij het vakantiehuis “La Sérénité”. Naast dit huis vertrekt een veldweg rechtdoor, die je ingaat om zo terug in onze straat uit te komen. Als deze veldweg niet begaanbaar is, kan je gewoon het baantje blijven volgen. Het komt wat verderop ook op "Route de Hockai" uit. Rechtsaf nu en gewoon doorwandelen tot je terug bij “Relais des Fagnes” uitkomt.